Prošlog su vikenda učenici 3., 4. i 5. razreda Osnovne škole „Petar Zrinski“ Čabar prisustvovali izletu „Zagorski proljetni pozdrav“ u organizaciji Udruge mladih „Motus“. Članovi Udruge u suradnji s putničkom agencijom Express-tours iz Čakovca za učenike su pripremili vrlo raznolik program, te im omogućili besblatan prijevoz na izlet. Izletu je prisustvovalo 52 učenika, a vodile su ih učiteljice: Sanda Erent, Radmila Urh, Sanja Križ, Sanja Klarić i Helena Zbašnik. Već na samom polasku učenike je pozdravila predsjednica Udruge Sanda Erent, te im zaželila dobrodošlicu i ukratko im predstavila program putovanja. Vožnjom kroz gorske krajeve i usputnim, kraćim zaustavljanjima učenici su došli do svog prvog odredišta Marije Bistrice. Tamo su upoznali voditelje putovanja Sanju i Dejana Marciuša, koji su učenicima pokazali  Baziliku Majke Božje Bistričke i ispričali priču o svetkovinama, proštenjima i hodočašćima koje se tamo odvijaju od Bijele nedjelje do Zahvalnica u 10. mjesecu. Putovanje su nastavili vožnjom kroz životopisne zagorske brege (Zlatar Bistricu, Zlatar, Mače, Oćuru, i Golubovec), te došli do svog drugog odredišta – Trakošćan. Tamo su razgledali najljepši dvorac sjeverozapadne Hrvatske iz 13. stoljeća i čuli priču koja govori o nastanku dvorca, te obitelji Drašković u čijem je vlasništvu dvorac bio 1584. g. do 2. Svjetskog rata. Bili su oduševljeni izgledom dvorca, te predmetima koji su sačuvani od davnina. Imali su brojna pitanja za vodiće, a jedno od njih bilo je i zašto je namješaj tako malen? Nakon šetnje uz jezero učenici su napravili kraći odmor, koji su iskoristili za kupnju suvenira na obližnjim štandovima. Daljnje putovanje vodilo je preko Bednje do Lepoglave, grada u kojem je sredinom 19. st. dio pavlinskog samostana pretvoren u kaznionicu. Učenici su čuli priču o  lepoglavskoj čipki – čipka na batiće -zaštićena UNICEF -a), te su se popeli do Gaveznice i razgledali ugasli fosilni vulkan u Hrvatskom zagorju i jedini u RH, starosti oko 22 milijuna godina. Ujedno su imali priliku i dodirnuti stare stijene, ahat, kvarc itd. Posjetili su i Geološki park, te upoznali nalazište ahata. Povratkom u središte Lepoglave učenici su posjetili zbirku Lepoglavske čipke, te su im čipkarice ujedno predstavile način izrade čipke sa batićima. Razgledali su i muzej čipke, a najveće oduševljenje bila im je vjenčanica neprocjenjive vrijednosti,  koju je plelo 8 čipkarica.

   Učenici su nastavili svoje putovanje do Donjeg Kraljevca i hotela „Kralj“ u kojem su bili smješteni. Već nakon samog smještaja u hotel i večere učenici su istaknuli kako su izrazito zadovoljni sadržajem hotela i ljubaznošću osoblja.

U večernjim satima učenici su se uputili do Čakovca na gradske bazene „Marija Ružić“, što im je bio najuzbudljiviji dio izleta. Uz animatora Dejana su isprobali kupanje na malom i velikom bazenu, jakuzzi i „divlju rijeku“. Dio skupine koji nije bio u bazenima zabavljao se s animatorom Kazimirom u dvorani iznad bazena uz karaoke i razne zanimljive igre. U kasnim večernjim satima učenici su se vratili do hotela na noćenje.

Sljedećeg jutra, nakon doručka učenici su nastavili svoje putovanje Međimurjem. Usputnom panoramskom vožnjom upoznali su grad Čakovec i čuli poznatu priču o važnijim prehrambenim industrijama: Vajda i Čakovečki mlinovi, povijesnu priča o obitelji Zrinski i njihovom dvorcu koji se nalazi u Čakovcu i koji je okružen prekrasnim perivojem. U 13. st. kao vlasnik posjeda u Međimurju, grof Dimitrije Čak gradi na mjestu današnjeg dvorca poznatu Čakovu kulu za koju se smatra da je i Čakovec dobio naziv – Čakov toranj ili turen – Čakovec. Do početka 16. st. Međimurje je bilo u vlasništvu mnogih plemićkih obitelji, pa i obitelji Celjski koja je tada bila i vlasnik Trakošćana i Varaždina. U 16. st. posjedi u Međimurju postali su vlasništvo najpoznatije plemićke obitelji Zrinski. Ban Nikola Šubić Zrinski dobio je ovdje posjede zbog zasluga u borbi protiv Turaka. Petar Zrinski je zajedno sa Franom Krstom Frankopanom iz Čakovca krenuo u Bečko Novo Mjesto na pregovore gdje su nažalost 30. travnja 1671. g. pogubljeni. Na taj se datum i obilježava Dan Međimurske županije.   

Učenici su nastavili svoj put prema Gornjem Međimurju gdje se ljudi pretežito bave vinogradarstvom i voćarstvom, prema Šenkovcu, Štrukovcu, Selnici, Svetom Martinu na Muri i selu Marof koje je smješteno uz samu rijeku Muru. U Marofu su posjetili OPG Trstenjak, vlasništvo gosp. Trstenjak Stanka koji je 30 godina kuhao po svatovima i sakupljao narodne nošnje, stare instrumente i stare predmete koji su se koristili u domaćinstvu i na polju širom Međimurja te ih izložio. Gosp. Trstenjak počastio nas je pravom međimurskom pitom od jabuka i čajem od ljekovitog bilja kamilice, bazge i trputca koji je ubrao na okolnim livadama.

Na rijeci Muri učenici su obišli stari mlin i čuli priču o tome kako se negda žito mljelo. Nakon Marofa i Žabnika  učenici su nastavili putovanje do Toplica Sveti Martin te ih izvana razgledali i uživali u pogledu na Međimurske gorice. Slušali su priču o Međimurskim vinogradarima čija su vina poznata u Hrvatskoj i izvan granica.

Put su nastavili prema Štrigovi gdje su izvana razgledali Crkvu sv. Jeronima koja je poznata po slikama pavlina iz Lepoglave Ivana Rangera. Kroz Sveti Urban spustili su se u Donje Međimurje, u selo Gornji Hrašćan gdje su posjetili staru kovačnicu gosp. Ivana Horvata koji im je pokazao kako se nekad kovalo željezo.

Nakon posjeta kovačnici učenici su se vratili u Čakovec u restoran Pilku gdje su se okrijepili ručkom.

Nakon ručka, u selu Mihovljan, nedaleko od Čakovca posjetili su lončara, gosp. Magdalenića koji je na svojem starom lončarskom kolu pokazao učenicima kako se izrađuju predmeti od gline. I sami učenici su se okušali u izradi predmeta od gline.

            Nakon posjeta lončaru učenici su se uputili do Varaždina, glavnog grada Varaždinske županije. Špancirali su se starom jezgrom grada, razgledali izvana HNK Varaždin, poštu, Muzej kukaca, spomenik Grguru Ninskom i za sreću uhvatili se za njegov palac. Prošetali su Korzom, razgledali Vijećnicu grada Varaždina i stare barokne palače u kojima je živjelo i organiziralo balove tadašnje plemstvo. Stigavši na Stančićev trg divili su se prizoru Starog grada Varaždina pred kojim su se i slikali. Učenici su uživali sjedeći u kraljevskoj stolici i barem na trenutak postali kraljevi i kraljice što smo ovjekovječili fotografijom. Čuli su priču o ajngelima (anđelima) grada, koji su ovjekovječeni na slikama, figuricama i pjesmama varaždinskih umjetnika.

            Na povratku svojim kućama, učenici su razmjenjivali doživljaje. Svoje su voditelje dopratili domovima pjesmom i veseljem nadajući se ponovnom susretu na nekom drugačijem, a opet tako zanimljivom putovanju.

DSCN1984            DSCN1990DSCN1986 

DSCN1999DSCN1993DSCN1995         

 DSCN2006DSCN2001DSCN2002

DSCN2018DSCN2012DSCN2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCN2020DSCN2022

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCN2029OLYMPUS DIGITAL CAMERADSCN2027

DSCN2035DSCN2031DSCN2034

DSCN2044DSCN2038DSCN2042

DSCN2057DSCN2052

DSCN2055

DSCN2062OLYMPUS DIGITAL CAMERADSCN2060

DSCN2087DSCN2078DSCN2080

DSCN2099OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCN2104DSCN2100DSCN2101

DSCN2118DSCN2114DSCN2116

DSCN2122DSCN2119DSCN2120

DSCN2126DSCN2124DSCN2125

 

DSCN2131DSCN2127DSCN2129

DSCN2137DSCN2133DSCN2136

DSCN2145DSCN2140DSCN2144

DSCN2152DSCN2149DSCN2150

DSCN2156DSCN2154DSCN2155

DSCN2209DSCN2164DSCN2166

DSCN2211

Upisano u: Događanja, Razno